Za građanstvo

Search

Akrilamid: Savjeti za Sigurnu Konzumaciju Proizvoda od Žitarica

akrilamid

Neki proizvodi od žitarica, pri visokim temperaturama (iznad 120°) od prisutnih reducirajućih šećera i aminokiselina (najčešće asparagina) stvaraju akrilamid – spoj s neurotoksičnim i potencijalno kancerogenim djelovanjem.

Najvažniji izvor akrilamida su proizvodi od prženih krumpira (pomfrit, čips…). Potapanje krumpira u vodi uz dodatak začina poput ružmarina, kroz 1 – 2 sata prije prženja, smanjuje njegovo stvaranje.

 Prisutne količine akrilamida u pekarskim proizvodima nisu zabrinjavajuće, međutim svakako se preporuča izbjegavati konzumaciju zagorenog tosta ili kruha. 

Pritom je glavna smjernica da je potrebno paziti da hrana tijekom termičke obrade ne zagori i ne postane prepečena, već je treba peći dok ne postane zlatno-žuta. 

Ekspandirane žitarice su također potencijalni izvor akrilamida te ih je potrebno izbjegavati. 

Tjestenina i njezini proizvodi ne sadrže akrilamid jer se proizvode sušenjem na temperaturama nižim od potrebnih za njegov nastanak.