Za građanstvo

Search

Broj obroka

Broj obroka i vremenski razmak između obroka određuje se individualno za svakog pacijenta. S ciljem održavanja normalne razine šećera u krvi, preporučen je približno isti udio ugljikohidrata unutar različitih obroka. Ciljajte na broj obroka kojeg ćete se svakodnevno moći lakše pridržavati.

Tri obroka dnevno s međusobnim razmakom od 4 do 6 sati uglavnom su najbolje rješenje – kako zbog praktičnosti, tako i zbog redukcijske dijete na kojoj je većina oboljelih. U slučaju dobre educiranosti, broj obroka kao i količina hrane kod bazal-bolus inzulinske terapije, mogu biti nešto fleksibilniji.

"Organizirajte obroke. Kada god ste u mogućnosti, planirajte jelovnik za sljedeći tjedan, kupite potrebne namirnice, pripremite neka jela, na taj ćete način rjeđe posegnuti za nečim neplanskim."

Raznolika zdrava hrana za dijabetes


U slučaju povećane gladi između glavnih obroka, možete posegnuti za namirnicama bez ugljikohidrata ili s malim udjelom ugljikohidrata. Prihvatljivi međuobrok sadrži do 15 g ugljikohidrata i 100 – 150 kcal.

Ako je uloga međuobroka postizanje boljeg osjećaja sitosti, naglasak treba biti na proteinima, mastima i neškrobnom povrću. 

Noćni se obrok nepotrebno uvriježio u preporukama za osobe sa šećernom bolešću. Važno je dobro uštimati prvenstveno doze bazalnog inzulina, a ne hraniti višak inzulina koji smo unijeli i nepotrebno se debljati. Ako ste na optimalnoj dozi inzulina, noćni obrok neće biti potreban, kao što nije potreban ni osobama na tabletama.

Nastojte se pridržavati jednom definiranog rasporeda obroka. Pridržavanjem ćete imati ne samo bolje reguliranu razinu šećera u krvi, već i veći osjećaj sitosti. Ukoliko je vaš cilj intenzivnije smanjenje tjelesne mase, konzultirajte se s liječnikom i nutricionistom, jer smanjenje energetskog unosa mora pratiti i smanjenje lijekova i/ili inzulina.

Provjerite razinu šećera u krvi 2 – 4 sata nakon obroka kako biste naučili kakav je glikemijski odgovor vašeg organizma nakon konzumacije pojedinog obroka. Ako uočite skokove šećera nakon obroka, najbolje rješenje je da ubuduće smanjite količinu ugljikohidrata u vašem obroku ili ih zamijenite kvalitetnijim izvorom ugljikohidrata poput povrća.

Prijedlozi obroka (poredani po sastavu UH)

 

Međuobrok

Jedinica po skupinama namirnica

Energija (kcal)

kiseli krastavac 220 g,
krastavac 180 g, rajčica 180 g, rotkvica 150 g, mrkva 70 g

1 jedinica povrća (~5 g UH)

25

20 g orašastih plodova

(manja šaka)

2 jedinice masti

(2 – 4 g UH)

90

islandski jogurt 150 g

2 jedinica proteina

(6 g UH)

90

jogurt (+ npr. chia sjemenke) 150g

1 jedinica mlijeka
(12 g UH)

80

bobičasto voće 200 g

1 jedinica ugljikohidrata

(15 g UH)

60

2 graham krekera + žlica kikiriki maslaca

1 jedinica ugljikohidrata
(15 g UH)

1 jedinica masti

150