Za građanstvo

Search

Pravilno čitanje i razumijevanje nutritivnih deklaracija jedan je od preduvjeta zdravijih prehrambenih odabira. S obzirom da često zna biti izazovno, u nastavku donosimo kratak vodič kroz čitanje prehrambenih deklaracija. S nutritivnog gledišta najznačajniji dijelovi su sljedeći:

Sastojci namirnice/prehrambenog proizvoda

Kod svake namirnice i prehrambenog proizvoda trebaju biti navedeni svi sastojci i to prema padajućem nizu. To znači da je prvi sastojak u nizu onaj koji čini glavninu proizvoda. Upravo na temelju prvih sastojaka možete steći predodžbu o samom sastavu proizvoda i to može biti prvi filter prilikom odabira.

Također, pod sastojcima hrane često ćete pronaći i pojedine podebljane sastojke. Riječ je o čestim prehrambenim alergenima koji se nalaze u proizvodu, a što je korisna informacija za osobe alergične na takve sastojke.

U popisu sastojaka moraju biti navedeni svi korišteni aditivi, a označeni su slovom ”E” i tri brojke. Aditivi se dodaju hrani radi – poboljšanja boje, mirisa, produljenja roka trajanja i sl. To su primjerice bojila, sladila, konzervansi, sredstva za želiranje.

Nutritivna deklaracija

Nutritivna deklaracija ima dvojaku ulogu – informirati potrošača o energetskoj i nutritivnoj vrijednosti hrane. Važno je naglasiti da su vrijednosti deklaracije obično iskazane na 100 g/ml proizvoda ili na definiranu veličinu serviranja. To znači da je vrijednosti deklaracije obično potrebno preračunati ovisno o ukupnoj masi proizvoda.

Dijeli se na obavezni i dopunski dio prema uredbi EU iz 2011.g.

Obavezni dio deklaracije predstavlja: Energija

                                                             Masti (od kojih izdvojeno zasićene masne kiseline),            
                                                             Ugljikohidrati
(od kojihizdvojenošećeri),

                                                             Bjelančevine

                                                             Sol

PAZITI! Ukupni ugljikohidrati uključuju sve, i jednostavne i složene ugljikohidrate u hrani, tj. i šećere i škrob.  Izdvojeno od ukupnih UH, prikazuju se šećeri koji uključuju sve jednostavne ugljikohidrate, kao što su monosaharidi (npr. glukoza, fruktoza) i disaharidi (npr. saharoza, laktoza), koji su prisutni u hrani ili dodani tijekom prerade.

Vlakna ne ubrajamo u ukupne ugljikohidrate jer se ne razgrađuju kada ih pojedemo.

Dopunski dio predstavlja: jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, poliole (šećerni alkoholi), prehrambena vlakna te vitamine i minerale prisutne u količinama > 15% preporučenog dnevnog unosa.

PAZITI! Proizvodi obogaćeni vitaminima i mineralima, poput obogaćenih žitarica za doručak, iako zadovoljavaju 50-100 % preporučenog dnevnog unosa pojedinih minerala i vitamina, sadrže veliku količinu jednostavnih ugljikohidrata. Nastojte osigurati unos vitamina i minerala putem prirodnih i cjelovitih namirnica koje neće biti bogate šećerima i jednostavnim ugljikohidratima.

Rok valjanosti

Rok valjanosti prehrambenog proizvoda obično dolazi u obliku dvije oznake: „najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“.

„Najbolje upotrijebiti do“ označava datum iza kojeg će hrana i dalje biti sigurna za konzumaciju ako se skladišti prema propisanim uvjetima. Međutim, nakon tog datuma hrana može neznatno promijeniti svoja senzorska svojstva (okus, teksturu i sl.).

„Upotrijebiti do“ označava datum do kojeg se hrana treba konzumirati, a nakon kojeg se ista ne smije konzumirati neovisno o senzorskim svojstvima hrane.

Prehrambene tvrdnje

Prehrambene tvrdnje služe  ukazivanju pojedinih prednosti prehrambenih proizvoda. Da bi ih proizvođač mogao dodati na svoju ambalažu, proizvod mora zadovoljiti jasno definirana i propisana pravila koja nalaže EU.

U nastavku se nalaze neke od najčešćih prehrambenih tvrdnji i njihova interpretacija:

  1. Energetska vrijednost:
  2. “Mala energetska vrijednost” – proizvod ne sadrži više od 40 kcal u 100 g ili više od 20 kcal u 100 mL
  3. “Smanjena energetska vrijednost” – energetska vrijednost je umanjena za minimalno 30% u odnosu na izvorni/istovrsni proizvod
  4. “Bez energetske vrijednosti” – proizvod ne sadrži više od 4 kcal u 100 mL

PAZITI! Tvrdnja „bez šećera“ ne znači da je proizvod bez ugljikohidrata, te je važno kod ovakvih proizvoda provjeriti koliki je sadržaj ugljikohidrata (npr. keksi s oznakom „bez šećera“ mogu sadržavati 60-65% ugljikohidrata iako ne sadrže šećer).

Tvrdnja „bez dodanog šećera“ za npr. 100%-tni voćni sok znači da ne sadrži dodani šećer, ali sadrži prirodno prisutne šećere u količini od oko 10 g na 100 ml.

PAZITI! Uklanjanjem određene količine masti, da bi ostala ista masa proizvoda, treba dodati nekog drugog sastojka i to su obično ugljikohidrati. Stoga kod „light“ proizvoda treba obratiti pažnju na količinu ugljikohidrata navedenu na deklaraciji.