Sva hrana je podijeljena u 6 skupina namirnica unutar kojih sve namirnice imaju približno isti sastav. Cilj ove podjele je olakšati razumijevanje što i koliko se može pojesti u jednom obroku, birajući iz svake skupine ono što volimo ili nam se jede taj dan.
Skupine namirnica koje sadrže ugljikohidrate
Najvažnija stepenica u prehrani osoba sa šećernom bolešću je naučiti koje skupine namirnica sadrže ugljikohidrate jer one uzrokuju porast šećera u krvi. To su sljedeće skupine:
- Kruh i zamjene
- Voće
- Mlijeko i zamjene
Skupine namirnica koje sadrže malo ili nimalo ugljikohidrata
Namirnice iz ovih skupina sadrže vrlo malo ili nimalo ugljikohidrata i ne uzrokuju porast šećera u krvi. To su:
- Neškrobno povrće
- Meso i zamjene
- Masnoće i zamjene
Jedinice i porcije
Za svaku skupinu namirnica u tablicama se navodi koliko grama određene namirnice predstavlja jednu jedinicu. Plan prehrane određuje koliko jedinica iz koje skupine namirnica možete uzeti po obroku. Vi odabirete koju namirnicu želite iz zadane skupine i u količini koja vam je preporučena.
Primjer: Ručak
Ako su za ručak propisane 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene”, iz tablice možete vidjeti da je:
- 1 jedinica sirove riže = 20 g
Dakle, možete uzeti 40 g sirove riže (što je 120 g kuhane riže). - Ako preferirate grašak, 1 jedinica = 50 g, pa možete uzeti 100 g graška.
Razvijanje osjećaja za količine
Ohrabrujuće je znati da će period intenzivnog gledanja u tablice i vaganja hrane trajati samo određeno vrijeme. S vremenom ćete razviti osjećaj za to koliko možete pojesti, dok ćete ujedno pronaći kombinacije uz koje ćete biti siti i zadovoljni, a glukoza u krvi ostati pod kontrolom.
Prijedlog za početak: Doručak
Najlakše je početi s doručkom jer većina nas koristi nekoliko omiljenih kombinacija za taj obrok. Odaberite što volite, uz malo savjetovanja i vaganja, te ćete brzo znati pripremiti kvalitetan doručak “od oka”, koji je prilagođen vašim potrebama.