Za građanstvo

Search

Skupine namirnica i jedinice ugljikohidrata

glavne-skupine-namirnica

Sva hrana je podijeljena u 6 skupina namirnica unutar kojih sve namirnice imaju približno isti sastav, s idejom da lakše objasnimo što i koliko se može pojesti u jednom obroku birajući iz svake skupine ono što volimo ili nam se jede taj dan.

Najvažnije je naučiti koje skupine namirnica sadrže ugljikohidrate i uzrokuju porast šećera u krvi. Ovo je prva i najvažnija stepenica u prehrani osoba sa ŠB. Skupine namirnica koje sadrže ugljikohidrate su: Kruh i zamjene, Voće te Mlijeko i zamjene.

Skupine namirnica koje sadrže malo ili ne sadrže ugljikohidrate i ne uzrokuju porast šećera u krvi su: Neškrobno povrće, Meso i zamjene te Masnoće i zamjene.

U tablicama se navodi koliko grama pojedine namirnice predstavlja jednu jedinicu za tu skupinu namirnice. Za svaki vaš obrok određeno je koliko jedinica i iz koje skupine namirnica možete uzeti. Vi trebate odabrati koju namirnicu želite iz zadane skupine u količini koja vam je preporučena.

Na primjer, za ručak su vam preporučene 2 jedinice kruha i zamjena. Na popisu u tablici kruha i zamjena sirova riža je u količini od 20 g po jedinici, a vama je propisano uzeti 2 jedinice, što znači da za ručak možete uzeti 40 g riže (to je 120 g kuhane riže). Ako želite grašak, postupak je isti,1 jedinica sadrži 50 g graška što znači da vi možete uzeti 100 g.

Ohrabrujući je znati da će ovaj period intenzivnog gledanja i vaganja hrane trajati samo neko određeno vrijeme, dok ne dobijete osjećaj koliko to ustvari možete pojesti i ne nađete kombinaciju uz koju ste siti i zadovoljni a glukoza u krvi pod kontrolom.

Možda je najlakše početi s doručkom, jer nas većina jede svega nekoliko kombinacija za doručak. Izaberete što volite i uz malo savjetovanja i vaganja brzo sa žlicom ili od oka imate kvalitetan doručak.