Koje se ulje savjetuje u prehrani dijabetičara i u kojoj količini?

Glavna masnoća prilikom termičke obrade hrane trebala bi biti maslinovo ulje. Maslinovo ulje je zbog svog sastava stabilno pri relativno visokim temperaturama, a krasi ga i pregršt pozitivnih učinaka na kardiometaboličko zdravlje. Prilikom pripreme glavnih obroka, za potrebe termičke obrade koristite jednu žlicu maslinovog ulja. Iako suncokretovo ulje često koristimo prilikom kuhanja, pečenja ili prženja, to ne bismo trebali. Zašto? Riječ je o ulju koje je prilično nestabilno pri višim temperaturama. Znači li to da ga trebamo izbaciti iz prehrane? Ne – koristite ga primjerice kod hladnog začinjavanja salata. Jedna žlica po zdjelici salate. Slična preporuka vrijedi i za ulja buče, lana, konoplje. Kokosovo ulje je, slično kao i maslinovo, prilično stabilno. Međutim, za razliku od maslinovog ulja ne donosi značajne kardiometaboličke benefite. Kokosovu ulju dajte prednost samo kada želite obroku dodati notu kokosa. U svim drugim kombinacijama, maslinovo ulje će biti bolji izbor.

Podijeli odgovor

Postavi Pitanje

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Pročitajte još odgovora

Žitarice u prehrani: vrste, vrijednost i savjeti za sigurnu konzumaciju

Žitarice u prehrani igraju ključnu ulogu kao izvor energije, vlakana, vitamina i minerala. Njihova...

Caprese Torta – Čokoladna torta za osobe s dijabetesom

Ako tražite recept za zdraviji desert koji ne ugrožava vašu regulaciju glukoze, ova čokoladna torta...

Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati (UH) su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a pored brojnih...