Koje zaslađivače savjetujete u prehrani dijabetičara?

Na tržištu je prisutno prilično puno zamjena za šećer. One se protežu od umjetnih zaslađivača visoke slatkoće (saharin, aspartam, acesulfam K), preko prirodnih nenutritivnih zaslađivača (stevia) pa sve do šećernih alkohola (eritritol, ksilitol, sorbitol).

Dosadašnja istraživanja sugeriraju da bi stevia, kao prirodni nenutritivni zaslađivač, bila najbolji izbor kod osoba sa šećernom bolesti. Većina šećernih alkohola je nešto manje slatka od stolnog šećera i sadrže određenu kalorijsku vrijednost. Iznimka po pitanju kalorijske vrijednosti je šećerni alkohol eritritol. Zbog toga ga svrstavamo na drugo mjesto preporuka, odmah iza stevije. Umjetni zaslađivači visoke slatkoće još uvijek su predmet znanstvenih diskusija zbog kojih im ne možemo dati niti zeleno niti crveno svijetlo.

Podijeli odgovor

Postavi Pitanje

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Pročitajte još odgovora

Žitarice u prehrani: vrste, vrijednost i savjeti za sigurnu konzumaciju

Žitarice u prehrani igraju ključnu ulogu kao izvor energije, vlakana, vitamina i minerala. Njihova...

Caprese Torta – Čokoladna torta za osobe s dijabetesom

Ako tražite recept za zdraviji desert koji ne ugrožava vašu regulaciju glukoze, ova čokoladna torta...

Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati (UH) su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a pored brojnih...