Koje zaslađivače savjetujete u prehrani dijabetičara?

Na tržištu je prisutno prilično puno zamjena za šećer. One se protežu od umjetnih zaslađivača visoke slatkoće (saharin, aspartam, acesulfam K), preko prirodnih nenutritivnih zaslađivača (stevia) pa sve do šećernih alkohola (eritritol, ksilitol, sorbitol).

Dosadašnja istraživanja sugeriraju da bi stevia, kao prirodni nenutritivni zaslađivač, bila najbolji izbor kod osoba sa šećernom bolesti. Većina šećernih alkohola je nešto manje slatka od stolnog šećera i sadrže određenu kalorijsku vrijednost. Iznimka po pitanju kalorijske vrijednosti je šećerni alkohol eritritol. Zbog toga ga svrstavamo na drugo mjesto preporuka, odmah iza stevije. Umjetni zaslađivači visoke slatkoće još uvijek su predmet znanstvenih diskusija zbog kojih im ne možemo dati niti zeleno niti crveno svijetlo.

Podijeli odgovor

Postavi Pitanje

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Želite li da odgovor na vaše pitanje objavimo anonimno u formi članka?

Pročitajte još odgovora

Mramorni kolač

Sastojci: Mokri sastojci: Suhi sastojci: Priprema: Nutritivni sastav prema ukupnoj količini:...

Kako održati zadovoljavajuću regulaciju šećerne bolesti tijekom blagdana, a pritom uživati u njima?

1. Osigurajte dovoljno lijekova i pomagala Osigurajte dovoljnu količinu lijekova i pomagala kao što...

Broj obroka

Broj Obroka i Vremenski Razmak Broj obroka i vremenski razmak između obroka određuje se individualno...