Što je važnije za dijabetičare: glikemijski indeks ili količina ugljikohidrata?

Količina ugljikohidrata, nedvojbeno. Uz napomenu da je osim količine ugljikohidrata važna i njihova kvaliteta (namirnice/proizvodi unutar kojih se nalaze).

Glikemijski indeks je imao za cilj pojednostaviti izbor namirnica kod osoba oboljelih od šećerne bolesti. Međutim, pri tome je stvorio puno više problema negoli ih je rješio.

Glavni problem sa glikemijskim indeksom (GI):

  1. Određen za svaku namirnicu unutar kontroliranih laboratorijskih uvjeta – život (nasreću) nije takav
  2. Vrijedi samo za jednu namirnicu konzumiranu natašte – teško (opet nasreću) da nam se obrok sastoji od jedne namirnice konzumirane natašte
  3. Ne uvažava druge sastavnice obroka – ako namirnici s visokim GI dodate namirnicu bogatu mastima/proteinima/vlaknima zasigurno ćete smanjiti ukupni glikemijski odgovor
  4. Ne razlikuje kvalitetu namirnica čips ima niži GI od kuhanog krumpira, zbog sadržaja ulja. Znači li to da je čips bolji izbor?

Ovo je samo dio kritika (ne)opravdanosti primjene glikemijskog indeksa u prehrani kako zdrave populacije tako i oboljelih od šećerne bolesti. Umjesto na glikemijski indeks, fokusirajte se na količinu ugljikohidrata, izvore iz kojih dolaze te na ukupno kvalitetu prehrane.

Podijeli odgovor

Postavi Pitanje

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Pročitajte još odgovora

Žitarice u prehrani: vrste, vrijednost i savjeti za sigurnu konzumaciju

Žitarice u prehrani igraju ključnu ulogu kao izvor energije, vlakana, vitamina i minerala. Njihova...

Caprese Torta – Čokoladna torta za osobe s dijabetesom

Ako tražite recept za zdraviji desert koji ne ugrožava vašu regulaciju glukoze, ova čokoladna torta...

Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati (UH) su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a pored brojnih...