Što je važnije za dijabetičare: glikemijski indeks ili količina ugljikohidrata?

Količina ugljikohidrata, nedvojbeno. Uz napomenu da je osim količine ugljikohidrata važna i njihova kvaliteta (namirnice/proizvodi unutar kojih se nalaze).

Glikemijski indeks je imao za cilj pojednostaviti izbor namirnica kod osoba oboljelih od šećerne bolesti. Međutim, pri tome je stvorio puno više problema negoli ih je rješio.

Glavni problem sa glikemijskim indeksom (GI):

  1. Određen za svaku namirnicu unutar kontroliranih laboratorijskih uvjeta – život (nasreću) nije takav
  2. Vrijedi samo za jednu namirnicu konzumiranu natašte – teško (opet nasreću) da nam se obrok sastoji od jedne namirnice konzumirane natašte
  3. Ne uvažava druge sastavnice obroka – ako namirnici s visokim GI dodate namirnicu bogatu mastima/proteinima/vlaknima zasigurno ćete smanjiti ukupni glikemijski odgovor
  4. Ne razlikuje kvalitetu namirnica čips ima niži GI od kuhanog krumpira, zbog sadržaja ulja. Znači li to da je čips bolji izbor?

Ovo je samo dio kritika (ne)opravdanosti primjene glikemijskog indeksa u prehrani kako zdrave populacije tako i oboljelih od šećerne bolesti. Umjesto na glikemijski indeks, fokusirajte se na količinu ugljikohidrata, izvore iz kojih dolaze te na ukupno kvalitetu prehrane.

Podijeli odgovor

Postavi Pitanje

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Želite li da odgovor na vaše pitanje objavimo anonimno u formi članka?

Pročitajte još odgovora

Mramorni kolač

Sastojci: Mokri sastojci: Suhi sastojci: Priprema: Nutritivni sastav prema ukupnoj količini:...

Kako održati zadovoljavajuću regulaciju šećerne bolesti tijekom blagdana, a pritom uživati u njima?

1. Osigurajte dovoljno lijekova i pomagala Osigurajte dovoljnu količinu lijekova i pomagala kao što...

Broj obroka

Broj Obroka i Vremenski Razmak Broj obroka i vremenski razmak između obroka određuje se individualno...