Za građanstvo

Search

Planiranje obroka

Planiranje obroka za osobe sa šećernom bolešću zna biti izazovno, osobito u počecima. Svrha planiranja i optimizacije prehrane je postizanje dobro regulirane razine šećera u krvi.
Precizno praćenje unosa ugljikohidrata unutar obroka, nužno je kod bolesnika na intenziviranoj inzulinskoj terapiji.

 
Većini osoba sa šećernom bolesti tipa 2 koje se liječe tabletama ili prehranom bit će dovoljna metoda dijabetičkog tanjura. Metoda dijabetičkog tanjura zaobilazi računanje, mjerenje, vaganje i brojenje te na prilično jednostavan i intuitivan način, putem uravnoteženih obroka, omogućuje dobru regulaciju šećera u krvi. Sve što trebate je… tanjur.

Tanjur koji trebate nije bilo kakav. Prema tvorcima dijabetičkog tanjura, promjer tanjura na koji stavljate hranu trebao bi iznositi nešto više od 20 cm (desertni tanjur). Na tanjuru bi se uvijek trebale nalaziti tri glavne skupine: neškrobno povrće (50 %), izvor proteina (25 %) i izvor ugljikohidrata (25 %). Glavna masnoća prilikom termičke obrade hrane ili začinjavanja neka uvijek bude maslinovo ulje.

Neškrobno povrće

Izvor ugljikohidrata

Izvor proteina


brokula, celer, cvjetača, gljive, kelj, krastavac, kupus, mrkva, paprika, patlidžan, rajčica, rotkvice, špinat, šparoge, tikvica, zelena salata


mahunarke, voće, mliječni proizvodi (fermentirani nezaslađeni mliječni proizvodi),  škrobno povrće (batat, bundeva, krumpir), cjelovite žitarice (smeđa riža, zob, zobene pahuljice, kvinoja, palenta)


piletina, puretina, jaja, plava riba, nemasno crveno meso, morski plodovi, svježi sir, orašasti plodovi i maslaci orašastih plodova, tofu, tempeh

(Ograniči unos crvenog mesa, izbjegavaj salame, kobasice

i ostale mesne prerađevine!)

 


Brojni složeniji obroci ne mogu se podijeliti na tanjur prema predloženim odjeljcima (juhe, variva…). U takvim situacijama preporučuje se korištenje tanjura prilikom pripreme i porcioniranja složenog jela – svrstajte sastojke složenog obroka u jednu od 3 skupine i pobrinite se da su u skladu s preporučenim odnosima skupina.