Planiranje Obroka za Dijabetes: Kako Pravilno Složiti Tanjur

Planiranje obroka za osobe sa šećernom bolešću

Planiranje obroka za osobe sa šećernom bolešću zna biti izazovno, osobito u počecima. Planiranje obroka za dijabetes ima za cilj postizanje dobro regulirane razine šećera u krvi. Precizno praćenje unosa ugljikohidrata unutar obroka nužno je kod bolesnika na intenziviranoj inzulinskoj terapiji.

Metoda dijabetičkog tanjura

Većini osoba sa šećernom bolesti tipa 2 koje se liječe tabletama ili prehranom bit će dovoljna metoda dijabetičkog tanjura. Ona zaobilazi računanje, mjerenje, vaganje i brojenje, a na prilično jednostavan i intuitivan način, putem uravnoteženih obroka, omogućuje dobru regulaciju šećera u krvi. Sve što trebate je… tanjur.

Veličina tanjura za dijabetičke obroke

Tanjur koji trebate nije bilo kakav – preporučeni promjer tanjura iznosi nešto više od 20 cm. Na tanjuru bi se uvijek trebale nalaziti tri glavne skupine:

  • neškrobno povrće (50 %)
  • izvor proteina (25 %)
  • izvor ugljikohidrata (25 %)

Glavna masnoća neka bude maslinovo ulje.

Neškrobno povrće (50%)

Izbor uključuje brokulu, celer, cvjetaču, gljive, kelj, krastavac, kupus, mrkvu, papriku, patlidžan, rajčicu, rotkvice, špinat, šparoge, tikvicu i zelenu salatu.

Izvor ugljikohidrata (25%)

Preporučene namirnice su:

  • mahunarke
  • voće
  • fermentirani nezaslađeni mliječni proizvodi
  • škrobno povrće (batat, bundeva, krumpir)
  • cjelovite žitarice (smeđa riža, zob, kvinoja, palenta)

Izvor proteina (25%)

Izvori uključuju piletinu, puretinu, jaja, plavu ribu, nemasno crveno meso, svježi sir, orašaste plodove, tofu i tempeh.

SkupinaPrimjeri
Neškrobno povrće (50%)brokula, celer, cvjetača, gljive, kelj, krastavac, kupus, paprika…
Ugljikohidrati (25%)mahunarke, voće, fermentirani mliječni proizvodi, batat, zob, kvinoja…
Proteini (25%)piletina, jaja, riba, tofu, sir, orašasti plodovi

Ograničite unos prerađevina

Izbjegavajte salame, kobasice i ostale mesne prerađevine. One često sadrže visoke količine zasićenih masti i soli.

Složeni obroci i dijabetički tanjur

Za jela poput variva i juha, koristite tanjur u fazi pripreme: rasporedite namirnice u 3 skupine prije kuhanja kako biste zadržali pravilan omjer.

Zaključak

Planiranje obroka za dijabetes ne mora biti komplicirano. Fokus na ravnoteži povrća, proteina i ugljikohidrata, uz zdrave masti, doprinosi stabilizaciji šećera u krvi.

👉 Tražite inspiraciju? Pogledajte naše recepti za osobe s dijabetesom – ukusni, uravnoteženi i praktični za svaki dan.

Podijeli odgovor