Proteini u prehrani osoba s dijabetesom ključni su za održavanje mišićne mase, stabilnu razinu šećera u krvi i osjećaj sitosti. Njihova uloga u prehrani oboljelih od šećerne bolesti posebno je važna kod regulacije tjelesne mase i općeg zdravlja metabolizma.
Što su proteini i zašto su važni?
Proteini ili bjelančevine glavni su građevni materijal našeg tijela. Sudjeluju u gotovo svim biokemijskim procesima – primjerice, kao enzimi, protutijela, hemoglobin i određeni hormoni. Osim toga, proteini su važni za obnovu tkiva i prijenos hranjivih tvari.
Esencijalne aminokiseline
Proteini se sastoje od 20 aminokiselina, od kojih je 9 esencijalnih – organizam ih ne može sam sintetizirati, već ih mora unijeti putem prehrane. Hrana životinjskog podrijetla (meso, riba, jaja, mlijeko) sadrži sve esencijalne aminokiseline i smatra se izvorom potpunih proteina. S druge strane, biljni izvori proteina (mahunarke, orašasti plodovi) obično nisu kompletni, ali njihovom kombinacijom moguće je osigurati potreban spektar aminokiselina.
Proteini i metabolizam
U metabolizmu proteini nemaju skladišnu funkciju poput masti i glukoze. Višak aminokiselina razgrađuje se i koristi za proizvodnju energije ili se pretvara u glikogen ili mast. Postoje glukogene aminokiseline koje mogu poslužiti za sintezu glukoze, i ketogene aminokiseline koje mogu dovesti do stvaranja ketonskih tijela.
Preporučeni unos proteina
Za osobe sa šećernom bolešću preporučuje se unos proteina od 0,8 g po kilogramu tjelesne mase dnevno, kao i za opću populaciju. Kod prekomjerne tjelesne mase, povećani unos proteina može pomoći u boljoj regulaciji apetita i gubitku kilograma. Ipak, kod osoba s dijabetičkom bubrežnom bolesti, povećani unos proteina treba izbjegavati i prilagoditi individualno.
Više korisnih savjeta o prehrani pronađi u našoj Maloj školi prehrane.