Što su skupine namirnica?
Sva hrana je podijeljena u 6 skupina namirnica unutar kojih sve namirnice imaju približno isti sastav. Cilj ove podjele je olakšati razumijevanje što i koliko se može pojesti u jednom obroku, birajući iz svake skupine ono što volimo ili nam se jede taj dan.
Skupine namirnica koje sadrže ugljikohidrate
Najvažnija stepenica u prehrani osoba sa šećernom bolešću je naučiti koje skupine namirnica sadrže ugljikohidrate jer one uzrokuju porast šećera u krvi. To su sljedeće skupine:
- Kruh i zamjene
- Voće
- Mlijeko i zamjene
Skupine koje sadrže malo ili nimalo ugljikohidrata
Namirnice iz ovih skupina sadrže vrlo malo ili nimalo ugljikohidrata i ne uzrokuju porast šećera u krvi:
- Neškrobno povrće
- Meso i zamjene
- Masnoće i zamjene
Jedinice i porcije – kako planirati?
Za svaku skupinu namirnica u tablicama se navodi koliko grama određene namirnice predstavlja jednu jedinicu. Plan prehrane određuje koliko jedinica iz koje skupine možete uzeti po obroku.
➡️ Vi birate koju namirnicu želite iz određene skupine i u kojoj količini, prema preporuci nutricionista ili plana prehrane.
Primjer: Ručak
Ako su za ručak propisane 2 jedinice iz skupine “Kruh i zamjene”, iz tablice možete vidjeti da je:
- 1 jedinica sirove riže = 20 g
➡️ Možete uzeti 40 g sirove riže (što je cca 120 g kuhane riže). - Ako preferirate grašak: 1 jedinica = 50 g
➡️ Možete uzeti 100 g graška.
Razvijanje osjećaja za količine
Ohrabrujuće je znati da će period intenzivnog gledanja u tablice i vaganja hrane trajati samo neko vrijeme. S vremenom ćete razviti osjećaj za količine i znati koje kombinacije vam odgovaraju, a da vam razina šećera ostane stabilna.
Prijedlog za početak: doručak
Najlakše je početi s doručkom jer većina nas koristi nekoliko omiljenih kombinacija za taj obrok. Odaberite ono što volite – uz malo savjetovanja i vaganja – i brzo ćete znati pripremiti kvalitetan doručak “od oka”, prilagođen vašim potrebama.
👉 Za dodatne savjete i praktične primjere, pogledajte našu Malu školu prehrane.