Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati (UH) su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a pored brojnih fizioloških uloga služe i kao dominantni izvor energije u našem organizmu. Dijele se na dvije velike skupine: jednostavni i složeni UH.

Jednostavni ugljikohidrati

Jednostavni ugljikohidrati uključuju monosaharide (jedna molekula UH), kao što su:

  • glukoza (krvni ili grožđani šećer)
  • fruktoza (voćni šećer)

Kad se dva monosaharida spoje, oni formiraju disaharide (dvije molekule UH), u koje se ubrajaju:

  • saharoza (konzumni šećer; sastoji se od glukoze i fruktoze)
  • laktoza (mliječni šećer; sastoji se od glukoze i galaktoze)
  • maltoza (sastoji se od dvije molekule glukoze)

Glukoza je glavni predstavnik jednostavnih UH i izvor je energije za sve organe i mišiće te je jedini izvor energije za mozak.

Složeni ugljikohidrati

Složeni ugljikohidrati ili polisaharidi su lanci sastavljeni od jednostavnih UH. Najpoznatiji polisaharidi su škrob i glikogen.

  • Škrob služi biljkama kao skladište energije, a u ljudskoj prehrani je najčešći složeni UH koji se u našem organizmu razgrađuje do glukoze. Njegova razgradnja počinje već u usnoj šupljini, tako da se škrob vrlo brzo razgradi do glukoze koja prijelazi u krv i podiže šećer.
  • Složeni UH iz cjelovitih žitarica i mahunarki se nešto sporije razgrađuju, apsorbiraju i posljedično ne dovode do naglog porasta glukoze u krvi.

Namirnice bogate škrobom su:

  • žitarice i njihovi proizvodi (kruh, tjestenina, pahuljice i sl.)
  • krumpir
  • mahunarke (grašak, leća, slanutak i sl.)

Metabolizam glukoze

Većina unesenih UH se u jetri pretvaraju u glukozu. Višak unesene glukoze u stanicama se pohranjuje kao rezerva u obliku glikogena. Kada stanice (prvenstveno mišićne i jetrene) popune svoje zalihe glikogenom, preostali suvišak glukoze pretvara se u masti i pohranjuje kao rezerva u masnim stanicama.

Koja hrana sadrži ugljikohidrate?

  • Žitarice i njihovi proizvodi – kruh, peciva, tjestenina, žitne pahuljice, krekeri
  • Škrobno povrće (krumpir, mahunarke)
  • Voće, džemovi i sokovi
  • Mlijeko i mliječni proizvodi
  • Slatkiši i grickalice (bomboni, kolači, keksi, slatki napitci, čips)

Probavljivi i neprobavljivi ugljikohidrati

Navedene UH možemo skupno nazvati probavljivim ugljikohidratima.

Neprobavljivi UH ili prehrambena vlakna se ne razgrađuju pod djelovanjem probavnih enzima, nego neprobavljena dolaze u debelo crijevo gdje:

  • služe kao hrana dobrim bakterijama (prebiotička uloga)
  • poboljšavaju probavu

Nalazimo ih u stijenci voća, povrća i žitarica, i uglavnom su mješavina topivih i netopivih vlakana.

Topiva vlakna (npr. pektin):

  • u procesu probave bubre stvarajući viskoznu, gelu sličnu masu
  • štite cjelokupni probavni sustav od apsorpcije različitih štetnih tvari
  • usporavaju apsorpciju glukoze

Netopiva vlakna (celuloza, lignin):

  • prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena
  • imaju sposobnost apsorpcije vode
  • pripomažu redovitom pražnjenju crijeva
  • sprječavaju duže zadržavanje nekih toksičnih supstancija u organizmu

Prednosti prehrambenih vlakana

Hrana bogata prehrambenim vlaknima:

  • pojačava osjećaj sitosti
  • smanjuje unos energije
  • dovodi do gubitka tjelesne mase

Preporučeni unos prehrambenih vlakana

  • 14 g na 1000 kcal dnevno

Uzimanje većih količina vlakana (više od 50 g dnevno) može uzrokovati nuspojave poput nadutosti i proljeva.

Vlakna u kontekstu šećerne bolesti ne ubrajamo u ukupne ugljikohidrate!


👉 Pogledaj još korisnih savjeta o prehrani u Maloj školi prehrane

Podijeli odgovor