Ukusno, zdravo i nutritivno bogato jelo koje je savršeno za osobe s dijabetesom i sve ljubitelje mediteranske kuhinje. Ovaj recept kombinira svježu ribu s povrćem i aromatičnim začinima, osiguravajući nisku količinu ugljikohidrata uz bogatstvo proteina i zdravih masti.
Sastojci (za 1 porciju):
- Filet orade ili lubina (bez kostiju): 220 g
- Tikvica: 100 g
- Poriluk: 30 g
- Mrkva: 50 g
- Masline: 3 komada
- Češnjak: 1 režanj
- Cherry rajčice: 2-3 komada
- Kapare: po želji
- Začini: sol, papar, sušeni ružmarin
- Maslinovo ulje: 1 žlica
- Bijelo vino: 1 žlica
Priprema:
- Odaberite svježe filete orade ili lubina te ih pažljivo očistite od kostiju pomoću pincete.
- Pripremite masni papir i preklopite ga na pola. Na jednu polovicu stavite malo maslinovog ulja te položite filet ribe.
- Na ribu dodajte povrće: ploške tikvice, poriluka i mrkve. Dodajte masline, nasjeckani češnjak, cherry rajčice i kapare po želji.
- Začinite solju, paprom i sušenim ružmarinom. Zalijte s 1 žlicom bijelog vina i 1 žlicom maslinovog ulja.
- Preklopite ribu drugom polovicom papira i pažljivo zarolajte rubove dok ne dobijete zatvoren “jastučić”. Alternativno, postavite ribu u sredinu papira, podignite sve krajeve i zavežite konopcem poput “škartoca”.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Pred kraj pečenja, lagano otvorite papir kako bi se riba i povrće zapekli.
- Poslužite uz svježu sezonsku salatu.
Nutritivne vrijednosti (za 1 filet ribe – 509 g):
- Energija: 456 kcal
- Proteini: 44 g
- Masti: 20 g
- Ugljikohidrati (UH): 16 g
Savjet: Ova metoda pripreme omogućava čuvanje svih okusa i hranjivih tvari unutar “jastučića”. Idealno je za lagani ručak ili večeru, uz minimalno vremena za pripremu.
ključne riječi: pečena riba u papiru, mediteranski recept, zdrava prehrana za dijabetičare, niskokalorični recept, riba s povrćem.


