Pripremite vlastitu, zdravu granolu savršenu za osobe s dijabetesom. Ovaj recept pruža hrskav i nutritivno bogat doručak ili međuobrok, uz kontroliranu količinu ugljikohidrata i obilje zdravih masnoća.
Sastojci:
Suhi sastojci:
- Zobene pahuljice: 280 g
- Grubo mljeveni orašasti plodovi (bademi i lješnjaci): 110 g
- Razne sjemenke (chia, suncokret, bundeva, lan): 110 g
- Prstohvat soli
- Začini po želji: cimet, đumbir, ekstrakt vanilije
Mokri sastojci:
- Maslac ili kokosova mast: 100 g
- Med: 1 žlica
- Tekućina po želji: 1 žlica (rum ili svježi narančin sok)
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: zobene pahuljice, orašaste plodove, sjemenke, prstohvat soli i začine prema ukusu (cimet, đumbir ili ekstrakt vanilije).
- U manjoj posudi rastopite maslac ili kokosovu mast, dodajte med i odabranu tekućinu (rum ili narančin sok).
- Mokre sastojke prelijte preko suhih i dobro promiješajte dok se svi sastojci ravnomjerno ne povežu.
- Pripremite pleh obložen masnim papirom. Smjesu rasporedite po plehu i ravnomjerno je poravnajte silikonskom žlicom ili lopaticom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 40 minuta, povremeno promiješajte kako bi granola ravnomjerno porumenjela.
- Nakon pečenja ostavite da se potpuno ohladi, a zatim razlomite u manje komadiće.
- Poslužite granolu s islandskim jogurtom za uravnotežen obrok ili međuobrok.
Nutritivne vrijednosti (na ukupnu količinu):
- Energija: 1900 kcal (prilagoditi po porciji)
- Proteini: 60 g
- Masti: 120 g
- Ugljikohidrati (UH): 140 g
Savjet: Granolu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suhom i hladnom mjestu, gdje može trajati do dva tjedna.
ključne riječi: domaća granola recept, zdravi doručak za dijabetičare, zobene pahuljice recept, granola s orašastim plodovima i sjemenkama, low-carb međuobrok.