Ako tražite recept za zdraviji desert koji ne ugrožava vašu regulaciju glukoze, ova čokoladna torta za osobe s dijabetesom mogla bi postati vaš novi favorit. Riječ je o varijanti poznate talijanske Caprese torte, ali prilagođene prehrambenim potrebama osoba s dijabetesom – bez brašna, bez dodanog šećera i s pažljivo odabranim sastojcima.
Umjesto rafiniranog šećera, koristi se eritrol, prirodni zaslađivač koji ne povisuje šećer u krvi. Umjesto pšeničnog brašna, osnova je mljeveni badem, koji je bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima. Čokolada s visokim udjelom kakaa dodatno obogaćuje okus, a da pri tome sadrži minimalno šećera.
Ova torta je odlična kao desert nakon ručka, ali i kao lagani međuobrok uz kavu. Brzo se priprema, a zbog sastava pogodna je i za obiteljsku trpezu – čak i ako nemate dijabetes.
Sastojci:
- 200 g čokolade sa 70–80% kakaa
- 220 g maslaca
- 1 žlica ruma
- 5 jaja
- 140 g eritrola
- 280 g badema, samljevenih
- korica 1 naranče
- nekoliko kapi limuna
- 1/4 žličice soli
Priprema:
- Na laganoj vatri otopite čokoladu, maslac i rum. Ostavite da se smjesa ohladi.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke i 110 g eritrola miksajte dok ne dobijete svijetlu, prozračnu smjesu.
- Umiješajte otopljenu čokoladu, bademe i koricu naranče.
- U zasebnoj posudi miksajte bjelanjke sa soli, dodajte preostalih 30 g eritrola i nekoliko kapi limuna, i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Nježno umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.
- Smjesu ulijte u namašćen kalup (24–26 cm).
- Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.
- Ostavite da se torta kratko ohladi i poslužite dok je još topla.
Za koga je ovaj recept?
Ova torta odličan je izbor za:
- Osobe s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2
- Osobe koje izbjegavaju gluten
- Ljubitelje čokolade koji paze na unos ugljikohidrata
👉 Još recepata potraži u našoj zbirci recepata za osobe s dijabetesom.