Ova niskokalorična i hranjiva tjestenina savršen je izbor za sve koji žele uživati u tjestenini, ali bez viška ugljikohidrata. Brzo se priprema, a njezina tekstura podsjeća na klasičnu tjesteninu, dok je u isto vrijeme bogata proteinima i zdravim mastima. Idealna je za dijabetičare i sve koji prate niskougljikohidratnu prehranu.
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g krem sira
- Prstohvat soli
- 15 g (1 žlica vrhom puna) psyllium ljuskica
- 20 g (1 žlica vrhom puna) tapioka brašna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U zdjeli umutite jaja, a zatim dodajte krem sir, psyllium ljuskice, prstohvat soli i tapioka brašno. Dobro sve izmiješajte kako bi smjesa bila glatka i homogena.
- Na papir za pečenje izlijte smjesu i špatulom je ravnomjerno razmažite kako bi bila što tanja.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, dok ne postane čvrsta i lagano zlatna.
- Pečeni složeni papir sa smjesom zarolajte i potpuno ohladite. Zatim skinite papir i ponovno zarolajte smjesu u obliku rolade, a potom je narežite na trakice.
Kuhanje tjestenine: Tjesteninu kuhajte u kipućoj, zasoljenoj vodi samo 10-20 sekundi, jer će se dovoljno raskuhati tijekom pripreme umaka. Ako pripremate veću količinu, ovu tjesteninu možete čuvati u frižideru nekoliko dana u hermetički zatvorenoj posudi ili je zamrznuti na papiru za pečenje i potom pohraniti.
Nutritivni sastav na količinu recepta (285 g):
- Energija: 551 kcal
- Proteini: 27 g
- Masti: 37 g
- Ugljikohidrati: 19 g
Nutritivni sastav na 100 g:
- Energija: 193 kcal
- Proteini: 10 g
- Masti: 13 g
- Ugljikohidrati: 7 g
Ova tjestenina je savršena za sve koji žele uživati u tjestenini, ali uz minimalan udio ugljikohidrata. Isprobajte je u kombinaciji s omiljenim umakom i uživajte u savršenom, zdravom obroku.
Ključne riječi: low-carb tjestenina, tjestenina bez ugljikohidrata, recept za niskokaloričnu tjesteninu, niskougljikohidratna prehrana, zdrav obrok, dijetalna tjestenina, psyllium ljuskice, tapioka brašno.