Sastojci za mramorni kolač:
Mokri sastojci:
- 100 g maslinovog ulja (ili otopljenog maslaca ili kokosovog ulja)
- 5 jaja
- 80 mL vrhnja za šlag (ili gustog kokosovog mlijeka)
- 2 žličice arome vanilije
- 60 g brezinog šećera
- 30 kapi stevije
Suhi sastojci:
- 220 g bademovog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Korica limuna ili naranče
Priprema:
- Istuci pjenjačom sve mokre sastojke (maslinovo ulje, jaja, vrhnje, vaniliju, brezin šećer i steviju).
- Pomiješaj suhe sastojke (bademovo brašno, prašak za pecivo, sol i koricu limuna ili naranče).
- Dodaj suhe sastojke u mokre i dobro izmiješaj.
- U polovicu smjese dodaj 2 žlice kakaa, 60 mL vrhnja za šlag (ili gustog kokosovog mlijeka) i 1 žlicu brezinog šećera.
- Obloži duguljasti kalup papirom za pečenje i naizmjenično stavljaj bijelu i tamnu smjesu.
- Pecite na 180°C oko 50 minuta.
Nutritivni sastav prema ukupnoj količini:
- Energija: 2810 kcal
- Proteini: 77 g
- Masti: 240 g
- Ugljikohidrati: 22 g
Nutritivni sastav izraženo na 100 g:
- Energija: 396 kcal
- Proteini: 11 g
- Masti: 34 g
- Ugljikohidrati: 3 g
Ključne riječi: kolač, bademovo brašno, bezglutensko, niskougljikohidratno, keto, desert, visokoproteinski, brezin šećer, stevija, niskokalorično, zdravi kolač, tamna i bijela smjesa, kokosovo mlijeko.