Pripremite ukusno i nutritivno uravnoteženo jelo koje je idealno za dijabetičare. Ovaj tradicionalni recept donosi bogate okuse mediteranske kuhinje, uz pažljivo izbalansirane ugljikohidrate.
Sastojci (za 4 porcije):
- Sipa: 700 g (očišćena oko 450 g)
- Maslinovo ulje: 0,5 dl
- Luk: 1 veća glavica ili 2 manje
- Češnjak: 2-3 režnja
- Bijelo vino: 1 dl
- Pasirana rajčica: 1 žlica
- Crnilo sipe: sačuvati prilikom čišćenja
- Orzo: 10 dag
- Bob: 20 dag
- Peršin: svježe nasjeckan
- Sol i papar: po ukusu
- Topla voda ili riblji temeljac: po potrebi
Priprema:
- Čišćenje sipe: Očistite sipu od kosti i iznutrica, operite pod hladnom vodom i sačuvajte crnilo. Dio površinske kože možete ukloniti ako želite svijetlo meso.
- Priprema luka i češnjaka: Na maslinovom ulju zažutite nasjeckani luk dok ne postane zlatno-smeđe boje. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i kratko prodinstajte dok ne zamiriši.
- Kuhanje sipe: Ubacite sipu narezanu na kocke i pirjajte 10 minuta. Potom ulijte bijelo vino i pustite da zakuha.
- Dodavanje rajčice i crnila: Dodajte prstohvat soli, malo papra, pasiranu rajčicu i crnilo sipe. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta, povremeno miješajući.
- Kuhanje orza i boba: Orzo i bob napola skuhajte u blago posoljenoj vodi. Procijedite ih i pomiješajte sa šugom od sipe.
- Završetak: Dodajte nasjeckani peršin i po potrebi dolijevajte toplu vodu (ili riblji temeljac) dok ne postignete umjereno juhastu teksturu. Kuhajte dok orzo i bob ne budu potpuno mekani.
Nutritivne vrijednosti (po porciji):
- Energija: 352 kcal
- Proteini: 25,5 g
- Masti: 12,3 g
- Ugljikohidrati (UH): 25 g
Na ukupnu količinu recepta (882 g):
- Energija: 1406 kcal
- Proteini: 102 g
- Masti: 49 g
- Ugljikohidrati: 106 g
Savjet: Jelo poslužite svježe uz sezonsku salatu. Kombinacija sipe, orza i boba osigurava uravnotežen unos makronutrijenata, idealan za kontrolu razine šećera u krvi.