Ukusna i zdrava salata s kvinojom koja donosi savršeni balans proteina, zdravih masti i vlakana. Prilagođena je osobama s dijabetesom, ali je jednako idealna za sve koji traže lagan i hranjiv obrok.
Sastojci (za 2-3 porcije):
- Kvinoja (sirova): 1 čaša (2 dcl)
- Feta sir: oko 150 g
- Skuhani slanutak: 2-3 žlice (oko 60 g)
- Povrće (po želji):
- Sjeckana rajčica (100 g)
- Crvena i žuta paprika (100 g)
- Crvena kapula (30 g)
- Svježi krastavac (150 g)
- Sjeckani avokado (1 komad)
- Masline ili kapare (1-2 komada)
- Pileća prsa (po želji za kompletan obrok): 150 g, pečena na grilu i sitno sjeckana
- Začini: 1 žlica maslinovog ulja, kvasina (po ukusu)
Priprema kvinoje:
- Prije kuhanja, kvinoju dobro isperite pod mlazom hladne vode oko 30 sekundi.
- Kuhajte kvinoju u omjeru vode i kvinoje 2:1 s pola žličice soli.
- Nakon što voda uzavre, smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta dok kvinoja ne upije svu tekućinu.
- Maknite posudu sa štednjaka i ostavite kvinoju poklopljenu još 5 minuta. Pripremljenu kvinoju možete čuvati u frižideru 4-5 dana.
Priprema salate:
- U većoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kuhanu kvinoju, feta sir i skuhani slanutak.
- Dodajte nasjeckano povrće (rajčicu, papriku, krastavac, avokado, kapulu) i po želji masline ili kapare.
- Za dodatnu dozu proteina, umiješajte sitno sjeckanu pileću prsa pečenu na grilu.
- Začinite salatu kvasinom, maslinovim uljem, soli i paprom po ukusu. Čuvajte u frižideru do posluživanja.
Nutritivne vrijednosti (na ukupnu količinu – 1076 g):
- Energija: 1800 kcal
- Proteini: 104 g
- Masti: 89 g
- Ugljikohidrati (UH): 147 g
Na 100 g:
- Energija: 167 kcal
- Proteini: 10 g
- Masti: 8 g
- Ugljikohidrati (UH): 14 g
Savjet: Ova salata savršena je kao glavni obrok, međuobrok ili prilog. Kombinacija kvinoje, povrća i feta sira osigurava bogatstvo okusa i hranjivih tvari.
ključne riječi: mediteranska salata s kvinojom, recept za dijabetičare, lagan i zdrav obrok, kvinoja recept, salata s malo UH, zdrava prehrana.