Ukusno, zdravo i nutritivno bogato jelo koje je savršeno za osobe s dijabetesom i sve ljubitelje mediteranske kuhinje. Ovaj recept kombinira svježu ribu s povrćem i aromatičnim začinima, osiguravajući nisku količinu ugljikohidrata uz bogatstvo proteina i zdravih masti.
Sastojci (za 1 osobu):
- 220g fileta lubina ili orade
- 100g tikvica
- 50g mrkve
- 30g poriluka
- 3 cherry rajčice
- 3 masline
- 10-ak kapara
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica bijelog vina
- 1 žlica maslinovog ulja
- sušeni ružmarin, papar i sol.
Postupak:
- Preklopite masni papir na pola. Na jednu polovicu papira stavite filet ribe, ploške tikvice, mrkve i poriluka te cherry rajčice, masline, kapare i nasjeckani češnjak.
- Posolite i popaprite te dodajte sušeni ružmarin. Prelijte bijelo vino i maslinovo ulje.
- Preklopite ribu i povrće drugom polovicom papira i pažljivo zarolajte rubove dok ne dobijete zatvoren “jastučić”. Alternativno, postavite ribu u sredinu papira, podignite sve krajeve i zavežite konopcem poput “škartoca”.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Pred kraj pečenja lagano otvorite papir kako bi se riba i povrće zapekli.
- Poslužite uz svježu sezonsku salatu.
* Umjesto masnog papira možete koristiti lonac od lijevanog željeza – sve sastojke dodajte u lonac i poklopite s poklopcem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. *
Nutritivni sastav:
- energija: 456kcal
- proteini: 44g
- masti: 20g
- ugljikohidrati: 16g.
Savjet: Ova metoda pripreme omogućava čuvanje svih okusa i hranjivih tvari unutar “jastučića”. Idealno je za lagani ručak ili večeru, uz minimalno vremena za pripremu.
ključne riječi: pečena riba u papiru, mediteranski recept, zdrava prehrana za dijabetičare, niskokalorični recept, riba s povrćem.
