Musaka od Patlidžana s Mljevenim Meso

Ova musaka od patlidžana s mljevenim mesom prava je poslastica za ljubitelje zdrave hrane. Sočan nadjev od mesa, aromatičan začinjen rajčicom i bogatstvo okusa patlidžana, u kombinaciji s preljevom od jaja i mlijeka, čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljski ručak. Sa niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina, idealno je za niskougljikohidratne dijete.

Sastojci:

  • Dva srednja patlidžana (oko 800 g)

Nadjev:

  • 3 velike žlice (oko 50 ml) maslinovog ulja
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 crvena kapula
  • 1 režanj češnjaka
  • Sol, papar, slatka crvena paprika, kurkuma
  • Sjeckani peršin
  • Oko 100 g pasirane rajčice

Preljev:

  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

  1. Patlidžane narežite na ploške debljine oko 6-7 mm. Posolite ih i ostavite da odstoje oko sat vremena. Nakon toga ih posušite kuhinjskim papirom.
  2. Složite ploške patlidžana na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
  3. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i miješajte dok ne izgubi crvenu boju.
  4. Začinite smjesu solju (pazite jer su patlidžani već posoljeni), paprom, crvenom paprikom i kurkumom. Dodajte pasiranu rajčicu i ostavite da se kuha 10-ak minuta dok se tekućina ne reducira. Na kraju dodajte sjeckani peršin.
  5. U vatrostalnu posudu složite red pečenih patlidžana, po njima rasporedite meso, a zatim završite slojem patlidžana.
  6. Prelijte sve s mješavinom od jaja i mlijeka.
  7. Pecite musaku u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Zadnjih 10-ak minuta možete posuti s naribanim mozzarellom sirom za dodatnu sočnost.
  8. Poslužite uz svježu salatu po želji.

Nutritivni sastav na količinu recepta (1797 g):

  • Energija: 1516 kcal
  • Proteini: 102 g
  • Masti: 83 g
  • Ugljikohidrati: 96 g

Nutritivni sastav na 100 g:

  • Energija: 84 kcal
  • Proteini: 6 g
  • Masti: 5 g
  • Ugljikohidrati: 5 g

Ova musaka od patlidžana je bogata proteinima, zdravim mastima i vlaknima, a niska je u ugljikohidratima, što je čini savršenom za sve koji prate niskougljikohidratne dijete ili žele uživati u zdravom obroku.

Ključne riječi: musaka, patlidžan, mljeveno meso, niskougljikohidratno jelo, zdravi recept, musaka od povrća, niskougljikohidratni recept.

Share the Post:

Pogledajte još recepata

Mramorni kolač

Sastojci: Mokri sastojci: Suhi sastojci: Priprema: Nutritivni sastav prema ukupnoj količini:...

Sipa na crno s orzom i bobom

Pripremite ukusno i nutritivno uravnoteženo jelo koje je idealno za dijabetičare. Ovaj tradicionalni...

Kremasti pire od cvjetače i graška

Ovaj ukusni i lagani pire idealan je prilog za dijabetičare, kombinirajući nisku razinu...