Ova musaka od patlidžana s mljevenim mesom prava je poslastica za ljubitelje zdrave hrane. Sočan nadjev od mesa, aromatičan začinjen rajčicom i bogatstvo okusa patlidžana, u kombinaciji s preljevom od jaja i mlijeka, čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljski ručak. Sa niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina, idealno je za niskougljikohidratne dijete.
Sastojci:
- Dva srednja patlidžana (oko 800 g)
Nadjev:
- 3 velike žlice (oko 50 ml) maslinovog ulja
- 300 g mljevenog mesa
- 1 crvena kapula
- 1 režanj češnjaka
- Sol, papar, slatka crvena paprika, kurkuma
- Sjeckani peršin
- Oko 100 g pasirane rajčice
Preljev:
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
Priprema:
- Patlidžane narežite na ploške debljine oko 6-7 mm. Posolite ih i ostavite da odstoje oko sat vremena. Nakon toga ih posušite kuhinjskim papirom.
- Složite ploške patlidžana na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
- Na maslinovom ulju kratko prodinstajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i miješajte dok ne izgubi crvenu boju.
- Začinite smjesu solju (pazite jer su patlidžani već posoljeni), paprom, crvenom paprikom i kurkumom. Dodajte pasiranu rajčicu i ostavite da se kuha 10-ak minuta dok se tekućina ne reducira. Na kraju dodajte sjeckani peršin.
- U vatrostalnu posudu složite red pečenih patlidžana, po njima rasporedite meso, a zatim završite slojem patlidžana.
- Prelijte sve s mješavinom od jaja i mlijeka.
- Pecite musaku u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Zadnjih 10-ak minuta možete posuti s naribanim mozzarellom sirom za dodatnu sočnost.
- Poslužite uz svježu salatu po želji.
Nutritivni sastav na količinu recepta (1797 g):
- Energija: 1516 kcal
- Proteini: 102 g
- Masti: 83 g
- Ugljikohidrati: 96 g
Nutritivni sastav na 100 g:
- Energija: 84 kcal
- Proteini: 6 g
- Masti: 5 g
- Ugljikohidrati: 5 g
Ova musaka od patlidžana je bogata proteinima, zdravim mastima i vlaknima, a niska je u ugljikohidratima, što je čini savršenom za sve koji prate niskougljikohidratne dijete ili žele uživati u zdravom obroku.
Ključne riječi: musaka, patlidžan, mljeveno meso, niskougljikohidratno jelo, zdravi recept, musaka od povrća, niskougljikohidratni recept.