Ovaj ukusan recept savršeno spaja tikvice, mozzarella sir i psyllium ljuskice, stvarajući jelo koje je bogato proteinima, zdravim mastima i vlaknima. Uz nisku količinu ugljikohidrata, ovo je odličan izbor za sve koji žele uživati u ukusnom jelu koje se može poslužiti kao užina, glavno jelo ili prilog.
Sastojci:
- 400 g tikvica
- 2 mozzarelle (250 g)
- 2 jaja
- 60 g finog jestivog škroba (gustina)
- 30 g psyllium ljuskica
- Malo soli i papra
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Izribajte tikvice i mozzarellu.
- U velikoj zdjeli pomiješajte ribane tikvice i mozzarellu, jaja, škrob, psyllium ljuskice, te začine po želji.
- Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Izlijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i žlicom poravnajte površinu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25-30 minuta.
- Pred kraj pečenja, pospite malo ribane mozzarelle po vrhu i pecite još 5 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Nakon pečenja, izvadite iz pećnice i izrežite na trake.
- Po želji, možete umakati u domaći sok od rajčica.
Nutritivni sastav na količinu recepta (855 g):
- Energija: 1228 kcal
- Proteini: 63 g
- Masti: 73 g
- Ugljikohidrati: 68 g
Nutritivni sastav na 100 g:
- Energija: 144 kcal
- Proteini: 7 g
- Masti: 9 g
- Ugljikohidrati: 8 g
Ovo jelo je bogato vlaknima i proteinima, a uz minimalni udio ugljikohidrata, odličan je izbor za niskougljikohidratne dijete ili zdravi obrok.
Ključne riječi: tikvice s mozzarellom, psyllium ljuskice, low-carb recept, zdravi obrok, niskougljikohidratni recept, tikvice s sirom.