Tikvica je izvrsno povrće koji može poslužiti kao savršena zamjena za tjesteninu, osobito za one koji žele uživati u niskokaloričnim jelima. Ovaj recept koristi spiralizator ili Julienne rezalicu za pripremu tikvi u obliku rezanaca, a zatim ih možete pripremiti na nekoliko različitih načina. Brzo, jednostavno i vrlo hranjivo!
Sastojci:
- Tikvica (po izboru, jedna ili više, ovisno o količini koju želite pripremiti)
Upute za pripremu:
- Tikvicu dobro operite, osušite i ostavite kožu (ne morate ju guliti).
- Koristite spiralizator ili Julienne rezalicu kako biste dobili fine rezance od tikvice.
- Tikvica rezanci mogu se pripremiti na nekoliko načina:
- Mikrovalna pećnica: Stavite rezance u posudu i kuhajte 1 minutu na visokoj temperaturi.
- Tava: Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte rezance i pirjajte 3-4 minute uz začine po želji (češnjak, kadulja, bosiljak, sol, papar) dok ne postanu al dente.
- Lonac s kipućom vodom: Kratko skuhajte rezance 1 minutu, a zatim ih dobro ocijedite.
- Pećnica: Rasporedite rezance na papir za pečenje, posolite i pecite 10-15 minuta na 200°C, a nakon toga lagano utisnite rezance u papirnati ubrus kako biste iscijedili dodatnu vodu.
Nutritivni sastav (na 100 g tikvice):
- Energija: 17 kcal
- Proteini: 1,2 g
- Masti: 0,3 g
- Ugljikohidrati: 3 g
- Vlakna: 1,0 g
Tikvica rezanci su odlična, niskokalorična alternativa tjestenini, bogati vlaknima, proteinima i minimalnim masnoćama. Savršeni su za lagane obroke, idealni za dijabetičare i one koji žele uživati u zdravim, niskokaloričnim jelima.
Ključne riječi: tikvica rezanci, niskokalorična pasta, zdrava alternativa tjestenini, dijetalni recepti, spiralizator, Julienne rezalica, niskougljikohidratni obroci.