Pire od cvjetače

Jednostavan i zdrav recept za dijabetičare koji omogućuje uživanje u bogatom okusu uz nisku razinu ugljikohidrata. Parenje čuva hranjive tvari, dok dodatak začina obogaćuje okus.

Sastojci (za 2 porcije):

  • Cvjetača (karfiol): 250 g
  • Maslinovo ulje (ili maslo): 1 žlica
  • Mlijeko: 30 ml
  • Sol i papar: po ukusu
  • Svježi ili suhi začini (po želji): kopar, vlasac, timijan, češnjak ili kratko prepržena kadulja

Priprema:

Operite cvjetaču i narežite je na manje komadiće. U posudi za parenje zagrijte vodu sa žličicom soli i stavite cvjetaču na rešetku za parenje. Poklopite i kuhajte na pari dok cvjetača ne omekša, otprilike 15 minuta.
Kuhanu cvjetaču prebacite u posudu za miksanje. Dodajte maslinovo ulje ili maslac, malo mlijeka, sol i papar. Štapnim mikserom usitnite cvjetaču dok ne postane kremasta i glatka.
Po želji dodajte začine poput svježeg kopra, vlasca ili timijana za dodatnu aromu. Ako želite intenzivniji okus, dodajte češnjak ili kratko preprženu kadulju.

Nutritivne vrijednosti (na količinu recepta – 310 g):

  • Energija: 218 kcal
  • Proteini: 6 g
  • Masti: 17 g
  • Ugljikohidrati (UH): 15 g

Na 100 g:

  • Energija: 70 kcal
  • Proteini: 2 g
  • Masti: 5 g
  • Ugljikohidrati (UH): 5 g

Savjet: Poslužite pire kao prilog uz pečeno meso, ribu ili vegetarijanska jela. Ovo je savršen izbor za lagan, hranjiv i ukusan obrok prilagođen osobama s dijabetesom.

ključne riječi: pire od cvjetače, zdravi recepti za dijabetičare, niskokalorični obrok, prilog s malo UH, zdrava prehrana, cvjetača na pari.

Share the Post:

Pogledajte još recepata

Caprese Torta – Čokoladna torta za osobe s dijabetesom

Ako tražite recept za zdraviji desert koji ne ugrožava vašu regulaciju glukoze, ova čokoladna torta...

Chia puding za osobe s dijabetesom

Sastojci (za jednu osobu): Dodatne opcije: Postupak: Nutritivni sastav (na osnovu osnovnih...

Mramorni kolač

Sastojci za mramorni kolač: Mokri sastojci: Suhi sastojci: Priprema: Nutritivni sastav prema ukupnoj...