Mala škola prehrane

Kvaliteta ugljikohidrata u prehrani osoba s dijabetesom

Kvaliteta ugljikohidrata važan je čimbenik u svakodnevnoj prehrani, posebno za osobe s dijabetesom...

Škrobno povrće u prehrani: vrste, nutritivne vrijednosti i savjeti

Škrobno povrće u prehrani važan je izvor složenih ugljikohidrata, vitamina, vlakana i biljnih...

Žitarice u prehrani: vrste, vrijednost i savjeti za sigurnu konzumaciju

Žitarice u prehrani igraju ključnu ulogu kao izvor energije, vlakana, vitamina i minerala. Njihova...

Što su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati (UH) su organske molekule građene od ugljika, kisika i vodika, a pored brojnih...

Smanjenje Unosa Ugljikohidrata: Savjeti za Svakodnevnu Prehranu

Povrće – ključna namirnica za smanjenje unosa ugljikohidrata Povrće uglavnom obuhvaća namirnice s...

Mliječni Proizvodi i Dijabetes: Sve što Trebate Znati o Prehrani

Skupina mlijeka i mliječnih proizvoda Ovoj skupini namirnica pripadaju sve vrste svježeg i...

Skupine Namirnica kod Dijabetesa: Kako Planirati Obrok po Jedinicama UH

Što su skupine namirnica? Sva hrana je podijeljena u 6 skupina namirnica unutar kojih sve namirnice...

Rezistentni Škrob: Zdravstvene Koristi i Kako Ga Unositi

Što je rezistentni škrob? Rezistentni škrob je vrsta škroba koja, zbog visokog udjela amiloze, nije...

Voće i Dijabetes: Preporuke za Sigurnu i Zdravu Konzumaciju

Sastav i prednosti voća Voće je skupina namirnica bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i...

Broj Obroka Kod Dijabetesa: Vodič za Pravilnu Raspodjelu Prehrane

Broj obroka kod dijabetesa i vremenski razmak Broj obroka kod dijabetesa i vremenski razmak između...

Planiranje Obroka za Dijabetes: Kako Pravilno Složiti Tanjur

Planiranje obroka za osobe sa šećernom bolešću Planiranje obroka za osobe sa šećernom bolešću zna...

Skupine Namirnica kod Dijabetesa: Kako Planirati Obrok po Jedinicama UH

Što su skupine namirnica? Sva hrana je podijeljena u 6 skupina namirnica unutar kojih sve namirnice...

Alkohol i šećerna bolest: što treba znati?

Alkohol i šećerna bolest tema su o kojoj je važno govoriti s posebnom pažnjom. Alkohol je tvar koja...

Sladila za osobe s dijabetesom: što smiju, a što trebaju izbjegavati?

Sladila za osobe s dijabetesom pomažu u održavanju regulacije glukoze u krvi, ali njihov odabir...

Proteini u prehrani osoba s dijabetesom

Proteini u prehrani osoba s dijabetesom ključni su za održavanje mišićne mase, stabilnu razinu...

Masti u prehrani osoba s dijabetesom

Masti (M) predstavljaju rezervni izvor energije za naš organizam, sudjeluju u izgradnji stanica i...

Proteini u Prehrani: Uloga, Izvori i Smjernice za Osobe sa Šećernom Bolešću

Uloga proteina u organizmu Proteini ili bjelančevine predstavljaju glavni građevni materijal našeg...

Kako održati zadovoljavajuću regulaciju šećerne bolesti tijekom blagdana, a pritom uživati u njima?

1. Osigurajte dovoljno lijekova i pomagala Osigurajte dovoljnu količinu lijekova i pomagala kao što...

Rezistentni Škrob: Zdravstvene Koristi i Kako Ga Unositi

Što je rezistentni škrob? Rezistentni škrob je vrsta škroba koja, zbog visokog udjela amiloze, nije...

Akrilamid u Hrani: Kako Ga Izbjeći i Što Trebate Znati

Akrilamid je spoj koji se može formirati u određenim namirnicama tijekom pečenja ili prženja na...

Kako Čitati Deklaracije: Cjelovit Vodič za Sigurnije Odabire

Pravilno čitanje i razumijevanje nutritivnih deklaracija jedan je od preduvjeta zdravijih...